Participatie biedt perspectief: veilige thuishaven om het leven te ontdekken

11-03-2019
Bij Koraal werken jobcoaches intensief samen met de professionals van onderwijs en zorg. Zo kunnen we cliënten en leerlingen optimaal ondersteunen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden en maatschappelijk mee te doen.

Participatie. In het Leefgroephuis Uden hebben de medewerkers er een brede kijk op. Dat begint met het contact tussen medewerkers en de jongeren die gedurende lange tijd in dit huis wonen, legt groepsopvoeder visor Toon van Lamoen uit. “We begeleiden hen naar zoveel mogelijk zelfstandigheid en doen daarbij een deel van onze dagelijkse bezigheden samen. We eten gezamenlijk en slapen onder hetzelfde dak. Het leven met elkaar is een belangrijk onderdeel van ons werk. Hoe meer aansluiting we bij de jongeren hebben des te beter kunnen we hun vragen beantwoorden.”

In het Leefgroephuis Uden biedt Koraal locatie De La Salle 24-uurs behandeling. Het huis bestaat uit drie geschakelde woningen voor elf jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd tussen 16 en 23 jaar. Een aantal satellietwoningen in de regio maakt onderdeel uit van het huis. Het streven is om de jongeren de hoogst mogelijke vorm van zelfstandigheid te laten bereiken. “Voor de één betekent dit dat hij echt ergens zelfstandig gaat wonen, voor de ander blijft het bij begeleid wonen.

De woningen liggen in de wijk Broekmorgen en dat is het volgende aanknopingspunt naar participatie”, zegt Toon van Lamoen. “Want natuurlijk hebben de jongeren contacten in de wijk. Dat begint met onze aardige buren en gaat verder met het bezoek aan sportclubs en deelname aan het uitgaansleven. Iedere dag participeren onze jongeren in de wijk en dat vinden ze geweldig. Dit is wat ze willen: als normaal worden gezien! Zij willen ook een gewoon, normaal leven in de maatschappij, net zoals jij en ik.”

Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel te lezen...

Deel deze pagina op