Aan de slag

Aan de slag betekent voor cliënten met een licht tot matig verstandelijke beperking werken in één van onze leerwerkbedrijven of op werkplekken buiten St. Anna. Wij streven ernaar zoveel mogelijk cliënten aan het leven van alledag te laten meedoen.

Samen met de cliënt onderzoeken we in welke sector deze wil werken en waar zijn of haar talenten liggen. Binnen de sectoren zijn er verschillende mogelijkheden; van het uitvoeren van een (deel)taak met begeleiding tot werken richting een plek op de reguliere arbeidsmarkt. Dat kan binnen St. Anna zijn. Bijvoorbeeld in ons restaurant of bij het facilitair bedrijf (RIF FM) dat voor St. Anna werkt. Het kunnen ook werkplekken buiten St. Anna zijn, zoals bij de lokale supermarkt.

Agrarisch en groen
Agrarisch en groen
Eén stap op het terrein van Park Piahoeve en je weet waarom cliënten en begeleiders hier graag werken. Het park naast de centrumlocatie is ruim opgezet en er zijn veel dieren. We ontvangen hier veel bezoekers met kinderen.
Lees meer

Cliënten werken en genieten hier ieder op hun eigen manier van het buitenleven. De een verzorgt geheel zelfstandig de geiten en de ander geniet van de geluiden en geuren van het buitenleven. Weer een ander sluit aan bij de tuinploeg die het park - maar ook de tuinen van de centrumlocatie - onderhoudt. We rijden met een tractor naar de tuinen, maaien met een elektrische grasmachine de gazons, snoeien de planten en verzamelen de bladeren met een bladblazer. Cliënten leren stap-voor-stap hoe ze deze apparaten veilig kunnen gebruiken en behalen hiervoor een certificaat. Ook verbouwen we in het park groenten en fruit. Samen worden deze gezaaid, verzorgd en geoogst. Daarna maken cliënten hier bijvoorbeeld soep of jam van voor eigen gebruik of verkoop in het theehuis. In een ander gedeelte van het park telen we snijbloemen voor de plaatselijke bloemist. Maar cliënten leren ook mooie boeketten van deze bloemen te maken. Park Piahoeve heeft een mooi en ruim aanbod aan werkzaamheden voor verschillende cliënten.

Facilitair en techniek
Facilitair en techniek
Kleine en grote klussen worden uitgevoerd door het serviceteam. Het verven van een muur, de waszakken ophalen, maar ook het opnieuw bestraten van een kuil in een weg zijn voorbeelden van klussen die door dit serviceteam worden uitgevoerd.
Lees meer

De opdrachten komen rechtstreeks binnen en in de ochtend wordt gestart met het verdelen van de klussen. Sommige cliënten gaan samen met een begeleider op pad, terwijl andere samenwerken met medewerkers van de technische dienst of transportdienst. Dit betekent naast het uitvoeren van diverse klussen ook leren samenwerken met andere diensten.

Op een aantal leerwerkplekken voeren we licht productiewerk uit voor externe bedrijven. Zo maken we kabelklemmen en stellen we pakketjes samen van clips voor kantoormappen. Cliënten die werken binnen ons wasbedrijf zorgen ervoor dat de schoonmaakploeg elke dag schone doekjes in hun karren heeft. Ook leren ze hier hoe ze de was kunnen sorteren en hoe ze een wasmachine moeten gebruiken. Het productiewerk kan gevarieerd zijn, maar het is ook mogelijk om elke dag precies dezelfde werkzaamheden uit te voeren. Dat kan prettig zijn voor cliënten die behoefte hebben aan structuur.

In het dorp werken cliënten in een fietsenwerkplaats aan een speciaal project rondom 'zwerffietsen'. Hiervoor halen we in heel Nederland zwerffietsen op. Daarna registreren cliënten de tweewielers om ze vervolgens te demonteren of te repareren. In samenwerking met de politie en gemeentes verzorgen we voorlichting over hoe mensen diefstal van hun fiets kunnen voorkomen. Een nieuw en waardevol project waar cliënten veel van kunnen leren!

Communicatie en media
Communicatie en media
St. Anna heeft een eigen cliëntenredactie. Elke maandagochtend is er een redactievergadering waarin wordt afgestemd wie welke taken voor zijn rekening neemt.
Lees meer

Samen stellen we een bewonerskrant samen en in opdracht maken we ook filmpjes. In de bewonerskrant staan verschillende soorten artikelen; een fotoverhaal over een hobby, een puzzel of informatie van het management-team van St. Anna. Hierbij is het altijd de uitdaging om informatie begrijpelijk te maken met eenvoudige teksten en duidelijke foto's. Elke cliënt kiest een artikel en leert dit stap-voor-stap uit te werken: van het maken van een afspraak en het bedenken van vragen tot het plaatsen van teksten en foto’s in de uiteindelijke krant.

Klik hier om onze laatste krant te lezen.

Een andere taak van de redactie is het ondersteunen van het management-team van St. Anna voorafgaande en tijdens de Grote Vergadering; de vergadering met cliënten, directie en bewonersraad.
 

Kunst en muziek
Kunst en muziek
Dat onze cliënten creatief zijn, hoeven we u waarschijnlijk niet uit te leggen. Hun creativiteit kunnen ze kwijt op diverse leerwerkplekken. Elke cliënt heeft zijn specialiteit en stijl. Voor het maken en beleven van muziek kunnen cliënten in de muziekstudio terecht.
Lees meer

Bij Uniek in Maasbracht maken we in het atelier prachtige schildersdoeken en decoratieve spullen. Cliënten werken vanuit hun eigen fantasie, maar leren ook rekening te houden met de wensen van de klant. Tijdens feestdagen wordt het atelier versierd en werken cliënten aan uiteenlopende toepasselijke producten. De ene cliënt werkt achter het naaimachine, de ander schildert en weer een ander knipt figuren. De unieke producten worden direct verkocht in de winkel van Uniek.

Bij Park Piahoeve maken cliënten hippe en stoere decoratieve spullen van natuurproducten, maar ook van stof of klei. Door productielijnen kan iedere cliënt zijn aandeel hebben in het uiteindelijke product. Bijvoorbeeld de ene cliënt schildert een vaas en een ander borduurt een hip vogeltje van vilt. Weer een andere cliënt sprokkelt mooie takken uit het park voor deze vaas waaraan de vilte figuren komen te hangen.

Keramiek en papier, dit zijn mooie materialen waar onze cliënten bij Werkhof graag mee werken. Op een eenvoudige manier maken ze verschillende producten van keramiek. Van bolletjes klei in een mal wordt bijvoorbeeld een schitterende schaal gemaakt. Deze schalen, maar zeer zeker ook de kippen - staan op het favorietenlijstje van onze cliënten. Van papier maken we kaarten, slingers en nog veel meer. Prikken, knippen, plakken, grof of fijn werken... voor ieder wat wils!

Zingen, een instrument bespelen. Veel cliënten van St. Anna beleven plezier aan het maken van muziek. Alleen of samen met andere bewoners. De muziekagoog van St. Anna heeft een uitgebreid repertoire. Veel cliënten doen zelf actief mee; ze zingen liedjes of bespelen een instrument. Er zijn ook cliënten die het heerlijk vinden om te komen luisteren. Ook dat kan. Een cliënt zingt wekelijks liedjes voor andere cliënten met behulp van een karaoke-pc .En een andere cliënt zorgt ervoor dat de liedjes op de pc komen. Mooie voorbeelden van cliëntparticipatie.

Horeca en dienstverlening
Horeca en dienstverlening
Op diverse plekken werken cliënten in de horeca: in het restaurant van St. Anna, het theehuis van Park Piahoeve en in de lunchroom van Uniek. Ze staan in de keuken, bedienen de klanten en staan achter de kassa. Stuk voor stuk belangrijke horecawerkzaamheden die ook nog eens bijzonder leerzaam zijn. Hierbij kan iedere cliënt op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo werken aan persoonlijke leerdoelen.
Lees meer

Andere cliënten die graag een dienst verlenen, kunnen aan de slag bij de reproafdeling, de bezorgdienst of in een winkel. Bij de repro-afdeling werken een koerier, een receptionist en diverse repro-medewerkers. Veel cliënten vinden het leuk om was, producten of post te bezorgen. Ze vinden het prettig om mensen te ontmoeten, een praatje te maken en tegelijkertijd iets te bezorgen of op te halen.

KLEIER&ZO is onze hippe tweedehandswinkel voor kleding en lifestyle producten. Cliënten helpen klanten bij het uitzoeken van leuke kleding of iemand zoekt zelf iets uit. Alle kleding wordt vooraf gewassen en gestreken en voor een vriendelijke prijs verkocht. Ook hier kunnen cliënten dus dagelijks aan hun persoonlijke leerdoelen werken.

Sport en recreatie
Sport en recreatie
De medewerkers van de beweging en R&V (recreatie & vorming) worden in hun dagelijkse werkzaamheden ondersteund door cliënten. Ze zijn waardevolle assistenten.
Lees meer

Binnen het team van R&V bedenken medewerkers én cliënten ontspanningsactiviteiten, zoals de weekafsluiting. Cliënten helpen achter de bar of zijn dj. Samenwerken met medewerkers, dat vinden cliënten leuk. Ze leren feesten te organiseren, activiteiten voor te bereiden en uit te voeren.

Jessica Raymakers is één van de cliënten die het team van de beweging versterkt. Ze heeft zelf gevraagd of ze bij hen mocht komen werken. Jessica brengt en haalt cliënten die niet zelfstandig naar de bewegingsactivtitieten kunnen komen. Ook helpt ze tijdens de activiteiten met het motiveren van de cliënten of door fitnessapparaten in te stellen. Dat kan ze ook al. "Ik werk met twee mensen van de beweging samen. Duidelijkheid en vertrouwen krijg ik van hen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste," vertelt Jessica.

Door directe coaching van medewerkers van de beweging draait Jessica goed mee in het team. Daarnaast is haar hulp zeer waardevol: cliënten helpen andere cliënten! Met sommige cliënten heb ik een klik, bijvoorbeeld met Cas. Ik masseer hem wekelijks, daar wordt hij rustig van. En ik ook. Ik voel me verantwoordelijk voor Cas en dan regel ik mijn zaken goed." In een korte periode heeft Jessica veel geleerd: afspraken nakomen, als er spanningen zijn deze bespreken en omgaan met verantwoordelijkheid. En als laatste voegt Jessica toe: "Ik kan iets betekenen voor anderen. Dat voelt goed!"

Zorg
Zorg
Sommige cliënten vinden het leuk en leerzaam om te helpen bij de zorg voor andere cliënten. Die hulp is soms bijzonder welkom in een woongroep of activiteitgroep. Zo helpen deze 'cliëntenassistenten' bijvoorbeeld bij het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het klaarzetten van eten en drinken. Of het maken van een wandeling. Op deze manier helpen cliënten andere cliënten. En voor beiden kan dit enorm waardevol zijn!
Deel deze pagina op