Ervaren en beleven

Ervaren en beleven St. Anna
Voor cliënten met een een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking (EVB, EMB) en ouder wordende cliënten staat daginvulling in het teken van ervaren en beleven. Ook kan deze daginvulling zich richten op stimuleren, in stand houden en ontwikkelen. Wonen en daginvulling vloeien hierbij in elkaar over. Ons aanbod op het gebied van daginvulling is breed en altijd afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van de cliënt.

We werken veel met 'Ervaar het maar'. Hierbij laten we cliënten ruiken, voelen en beleven. Vaak is er een centraal thema dat verschillende activiteiten met elkaar verbindt. Denk bijvoorbeeld aan 'Oud Hollandsche Gebruiken', een thema dat onze ouder wordende cliënten ontzettend aanspreekt. Of aan de hap- en stapdag voor cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Alle activiteiten richten zich dan op dat thema: bakken, voorlezen, zingen en zelfs het knutselen.

St. Anna besteedt ook veel aandacht aan de juiste balans tussen bewegen en ontspannen. Bewegen door samen een wandeling te maken, maar ook door oefeningen te doen tijdens de fitness of bij de fysiotherapeut. Ontspannen door bijvoorbeeld iets lekkers te bakken (of alleen te proeven), te snoezelen of een heerlijke massage te ondergaan. Op muzikaal gebied kunnen cliënten zich uitleven door naar muziek te luisteren of mee te zingen met een speciale karaoke-pc. En natuurlijk kunnen cliënten bij St. Anna op creatief gebied aan de slag: schilderen, breien, knutselen. Voor cliënten die het fijn vinden om graag kleine (arbeidsmatige) taken uit te voeren zijn er ook voldoende mogelijkheden. Denk hierbij aan sorteerwerk, maar ook het rondbrengen van de post.

Ernstig verstandelijke beperking
Ernstig verstandelijke beperking
Voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking en gedragsproblemen zijn de woongroep én de begeleider de basis van waaruit de dag wordt ingevuld: van opstaan tot naar bed gaan.
Lees meer

Een begeleider ondersteunt de cliënt gedurende de hele dag. Op deze manier ontstaat er een vertrouwensrelatie . De ondersteuning kan in de woning én in het activiteitencentrum plaatsvinden. Belangrijke vragen hierbij: hoe wil iemand graag zijn dag invullen? Wat vindt een cliënt leuk en wat juist niet? Hoewel dit eenvoudige vragen lijken, zijn ze niet altijd eenvoudig te beantwoorden.

Daarom kijken we eerst naar de interesses van de cliënt. En onderzoeken we hoe deze tot ontspanning kan komen. We maken een inschatting van waar de ontwikkelmogelijkheden liggen of hoe we de bestaande vaardigheden in stand kunnen houden. Ook bekijken we hoe lang en hoe vaak een cliënt een bepaalde activiteit kan doen. We vinden het namelijk belangrijk dat het ondernemen van activiteiten prettig blijft.

Dit betekent dat elke cliënt zijn eigen programma heeft. Een programma dat bestaat uit verschillende activiteiten. Van wandelen tot koken en van snoezelen tot kleuren leren herkennen. Deze activiteiten worden overzichtelijk en gestructureerd aangeboden door bijvoorbeeld gebruik te maken van pictogrammen.

Ernstig meervoudige beperking
Ernstig meervoudige beperking
Bij St. Anna zijn de woningen en het activiteitencentrum voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) onder één dak gevestigd. Dit biedt veel mogelijkheden. Zo kunnen cliënten gezellig bezig zijn in het activiteitencentrum, maar kunnen ze ook weer snel terug naar hun kamer op het moment dat ze rust nodig hebben.
Lees meer

Een cliënt kan zich dus  vrij bewegen van de ene naar de andere ruimte. Dit is voor sommige cliënten een zeer waardevolle vrijheid. Ook is de afstand tussen de verschillende woningen en dagbesteding klein, waardoor de lijntjes kort zijn. 

De fysiotherapeut, tandarts en het Wilgbad liggen letterlijk om de hoek in hetzelfde gebouw. Cliënten kunnen in een groep aan activiteiten deelnemen, maar ook alleen. Vaak is een combinatie wenselijk en mogelijk. De activiteiten kunnen verschillende doeleinden hebben. Voor de een is het puur ontspanning en voor de ander is het juist gericht op ontwikkeling. Bijvoorbeeld keuzes leren maken. De juiste afwisseling van activiteiten in een rustige en tegelijkertijd stimulerende omgeving is belangrijk. Wij passen ons aan in wat iemand wil of kan. Ook al zijn het kleine stappen: voor cliënten zijn deze juist van grote waarde.

Speciale activiteiten zijn het Watsu-zwemmen in het Wilgbad en het belevingstheater; het beleven en voelen van trillingen van muziek door middel van een aangepast trilapparaat. In elke woning en in een aantal activiteitengroepen is er een waterbed en zijn er snoezel-lampen.

Ouder wordende cliënten
Ouder wordende cliënten
Wat heeft u allemaal in uw leven gedaan? Hoe gaat het met uw familieleden, wat zijn uw hobby’s en wat wilt u nog eens graag gaan doen? Stuk voor stuk vragen waar ouder wordende cliënten vaak mee bezig zijn. Maar we stellen ook de vraag of iemand nog iets wilt leren. Samen met de cliënt maken we een weekprogramma dat aansluit op zijn of haar interesses en wensen.
Lees meer

Gezien de korter wordende spanningsboog van ouder wordende cliënten bieden we ’s ochtends en ’s middags activiteiten aan die ongeveer anderhalf uur duren. Deze activiteiten vinden plaats in de woningen of in het activiteitencentrum. Binnen dit activiteitencentrum is er een gezellige soos. Elkaar ontmoeten, gezellig kletsen onder het genot van een kopje koffie, knutselen of andere taken uitvoeren... het kan allemaal. Daarnaast verzorgt onze pastor elke week een viering. Ook besteden we veel aandacht aan bewegen. Belangrijk voor een ouder wordende cliënt. In het activiteitencentrum is een virtuele fitnessruimte ingericht: AnnaFit.

Voor cliënten die meer nabijheid van een begeleider en structuur nodig hebben, is er een afzonderlijke ruimte. Hier heeft iedere ouder wordende cliënt een individueel programma. Maar als iemand aan de andere activiteiten wil deelnemen, kan dat natuurlijk ook.

Deel deze pagina op